Wykonanie
Ten sos to jeden z najpopularniejszych
sosów kuchni świata przyrządzany na
polskich stołach. Jest wiele jego wariantów i sposobów przygotowania, jednak mnie najbardziej smakuję wersja bez
marchewki i
selera, za to z
cebulą,
czosnkiem i
bazylią.
Sos jest lekko ostry i jednocześnie delikatnie słodki, mega
pomidorowy i aromatyczny, po prostu...idealny.
Składniki:300 g
mięsa mielonego wołowego (opcjonalnie wieprzowo-wołowego)1 puszka (400g)
pomidorów bez skóry lub passaty pomidorowej1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 średnia
cebula2 duże ząbki
czosnku2 łyżeczki
cukru1/2 łyżki posiekanej
bazylii1/2 łyżki posiekanego
tymianku1/2 łyżki posiekanego
oregano1/4 łyżeczki
chilisólświeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwekCebulkę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną
oliwę, delikatnie solimy, posypujemy
chili i szczyptą
cukru. Rumienimy. Do
cebuli dodajemy
mięso i podsmażamy cały czas mieszając.Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Pomidory miksujemy z
cukrem, koncentratem,
ziołami,
pieprzem i
solą oraz
chili. Sos wlewamy do
mięsa i gotujemy ok. 15 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti i posypujemy
parmezanem lub innym ulubionym
twardym serem. Smacznego!