ßßß Cookit - przepis na Sos bolognese do spaghetti

Sos bolognese do spaghetti

nazwa

Wykonanie

Ten sos to jeden z najpopularniejszych sosów kuchni świata przyrządzany na polskich stołach. Jest wiele jego wariantów i sposobów przygotowania, jednak mnie najbardziej smakuję wersja bez marchewki i selera, za to z cebulą, czosnkiem i bazylią. Sos jest lekko ostry i jednocześnie delikatnie słodki, mega pomidorowy i aromatyczny, po prostu...idealny.
Składniki:
300 g mięsa mielonego wołowego (opcjonalnie wieprzowo-wołowego)
1 puszka (400g) pomidorów bez skóry lub passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki posiekanej bazylii
1/2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 łyżki posiekanego oregano
1/4 łyżeczki chili
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, delikatnie solimy, posypujemy chili i szczyptą cukru. Rumienimy. Do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory miksujemy z cukrem, koncentratem, ziołami, pieprzem i solą oraz chili. Sos wlewamy do mięsa i gotujemy ok. 15 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti i posypujemy parmezanem lub innym ulubionym twardym serem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/sos-bolognese-do-spaghetti.html