Wykonanie
Poziom trudnościW zeszłym roku posadziłam na działce
karczocha. Wyrósł pięknie i miał 3 kwiatostany.
Karczoch jest mało wymagającym warzywem, łatwym w uprawie. Jest mało popularny w Polsce, jeszcze nie widziałam go świeżego na sklepowych czy bazarowych półkach.
Karczoch zawiera inulinę, dobry
cukier dla diabetyków. Wyciąg z
karczocha pobudza wydzielanie żółci i zwiększa jej ilość. Działa rozkurczowo na pęcherzyk żółciowy i przewody żółciowe, co umożliwia lepszy przepływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Nieznacznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy
krwi, działa również ochronnie na miąższ wątroby. Kwiaty
karczocha można jeść po uprzednim ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. Świetnie smakują z
makaronami,
owocami morza i jako dodatek do sałatek.
Karczoch dobrze komponuje się z
jajkami,
pomidorami i
anchois. Najlepszymi dodatkami do potraw z
karczocha są
cytryna,
parmezan oraz
zioła.Porcja dla 5 osóbSkładniki:400 g
makaronu spaghettioliwa z oliwek1 kg
pomidorków koktajlowych lub zwykłych (poza sezonem dwa słoiki
pomidorów konserwowych)2
cebule2 ząbki
czosnku1 duży
karczoch – jego kwiat, można również użyć ½ słoika
karczochów marynowanych w zalewie
solnej lub
oleju3 gałązki świeżego
oregano lub 2 łyżeczki suszonego4 gałązki świeżej
bazylii lub 2 czubate łyżeczki suszonej
sólpieprzSposób przygotowania:
Karczochy przygotować według schematu: Kwiat
karczocha obrać z dolnych liści, obłamując je u podstawy.
Górne liście odciąć
ostrym nożem.
Wewnątrz kwiatu ujawni się wnętrze, wypełnione sztywnymi niejadalnymi igiełkami.
Nożem cienko ściąć wierzchnią warstwę dolnej części kwiatu, odciąć łodygę u nasady.
Nożem odciąć podstawę igiełek i wszystkie je usunąć z
karczocha.
Oczyszczone kwiaty
karczocha włożyć do zimnej
wody wymieszanej z
sokiem z połowy
cytryny.
Czosnek i
cebule obrać i drobno pokroić.
Pomidorki sparzyć i obrać ze skóry.
Karczocha wyjąć z
wody i pokroić w kostkę.
Na
oliwie z oliwek zrumienić
cebulę i
czosnek, dodać pokrojone na drobno
pomidorki.
Doprawić
solą i
pieprzem, dodać
zioła i pokrojonego
karczocha. Podgrzewać do czasu, aż składniki sosu będą miękkie.
Sos podawać z ugotowanym al dente –
makaronem spaghetti.
Smacznego!