ßßß
Składniki (4-6 porcji):500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)1 duże jajko50 g startego na drobnej tarce Dziugasa (2 łyżki)3 łyżki kaszy mannyprzyprawy: 1 spory ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku, świeżo mielony czarny pieprz, sólsos pomidorowy:1 spora cebula2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego700 ml passaty pomidorowej (1 butelka)300 ml wody50 ml śmietany kremówkiprzyprawy: cukier trzcinowy, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, suszone lub świeże oreganododatkowo:400-600 g makaronu (u mnie cesarecce)świeżo starty Dziugas do podaniaNajpierw przygotuj pulpeciki: w misce wymieszaj wszystkie składniki – mięso, jajko, starty ser, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżeczkę suszonego majeranku, sól i pieprz do smaku. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce, żeby kasza manna wchłonęła wilgoć i masa stężała.W międzyczasie zacznij robić sos: posiekaj cebulę i czosnek, w sporym, najlepiej szerokim garnku rozgrzej olej lub oliwę. Zeszklij cebulę i czosnek, następnie wlej passatę i wodę. Wsyp oregano, dopraw szczyptą cukru, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.Kiedy sos będzie się gotował, mokrymi rękami z mięsnej masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha laskowego. Gdy utoczysz już wszystkie kuleczki, ostrożnie wrzucaj je po jednej do sosu pomidorowego. Nie mieszaj, żeby się nie rozpadły. Gotuj przez 15-20 minut, następnie wlej kremówkę, ponownie zagotuj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.Podawaj z dowolnym makaronem, którego kształt pozwala na wchłonięcie dużej ilości sosu (np. świderki czy pappardelle) oraz oprósz świeżo startym serem.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPieczony boczek z oreganoZupa zbójeckaBakłażany zapiekane w pomidorowym sosie z bazylią i mozzarelląWołowe curry z dynią