Wykonanie
Przed sobotnim wyjazdem do rodziców postanowiłam upiec ciasto. W piątek wieczorem zauważyłam, że nie mam
jajek – ostatnio mam chyba problem z planowaniem zakupów :P. Było na tyle późno, że wyprawa po nie do sklepu nie miała sensu i, szczerze mówiąc, nie chciało nam się, bo zimno było. Po chwili zastanowienia i szperania w internecie, postanowiłam zastąpić
jajka bananami. Popełniłam w ten sposób wegańskie ciasto, które pięknie pachnie
bananami i
cynamonem, a także jest cudownie wilgotne. Przyznam się, że za pierwszym razem wyszło odrobinę za słodkie, bo w szale improwizacji zapomniałam, że
banany mają swój naturalny
cukier*. W tym przepisie zostało to uwzględnione, a dodatek lukru
cytrynowego dodaje ciastu zadziorności. Musicie koniecznie je upiec, bo może ono pretendować do miana „ najłatwiejszego ciasta w świecie ” 😉
Składniki :2
banany2 szklanki startej
marchewki (na grubych oczkach)1,5 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju2 łyżeczki
cynamonu1 i 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soliOraz:
niskosłodzony dżem brzoskwiniowy (lub inny „żółty”)3 łyżki
soku z cytrynyszklanka
cukru pudrukandyzowana skórka z
pomarańczyBanany zmiksuj (lub rozgnieć na papkę widelcem), następnie w misce wymieszaj na gładko z
olejem i
cukrem (mikstura powinna
mieć konsystencję
majonezu).Do masy przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
cynamonem.Po wymieszaniu połącz z tartą
marchewką i przełóż do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej
masłem i oprószonej np.
bułką tartą).Piecz przez 50 minut w temp. 180 stopni.Po ostygnięciu przekrój na pół i posmaruj spód
dżemem brzoskwiniowym (najlepiej niskosłodzonym), a wierzch udekoruj lukrem
cytrynowym** i np. odrobiną posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej.
*im dojrzalsze
banany, tym słodsze**
lukier cytrynowy przygotujesz mieszając szklankę
cukru pudru z 3 łyżkami
soku z cytryny. Gęstością lukru sterujemy, dosypując
cukier puder lub dolewając soku – im gęstszy, tym bielszy (ale też trudniej się rozprowadza).Related Posts
Jabłkowe ciasto z
kaszy jaglanej z
żurawiną i cydremBabeczki
marchewkowe z zielonym
słonecznikiem i kremem
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim