ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-bananowe bez jajek

Ciasto marchewkowo-bananowe bez jajek

nazwa

Wykonanie

Przed sobotnim wyjazdem do rodziców postanowiłam upiec ciasto. W piątek wieczorem zauważyłam, że nie mam jajek – ostatnio mam chyba problem z planowaniem zakupów :P. Było na tyle późno, że wyprawa po nie do sklepu nie miała sensu i, szczerze mówiąc, nie chciało nam się, bo zimno było. Po chwili zastanowienia i szperania w internecie, postanowiłam zastąpić jajka bananami. Popełniłam w ten sposób wegańskie ciasto, które pięknie pachnie bananami i cynamonem, a także jest cudownie wilgotne. Przyznam się, że za pierwszym razem wyszło odrobinę za słodkie, bo w szale improwizacji zapomniałam, że banany mają swój naturalny cukier*. W tym przepisie zostało to uwzględnione, a dodatek lukru cytrynowego dodaje ciastu zadziorności. Musicie koniecznie je upiec, bo może ono pretendować do miana „ najłatwiejszego ciasta w świecie ” 😉
Składniki :
2 banany
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Oraz:
niskosłodzony dżem brzoskwiniowy (lub inny „żółty”)
3 łyżki soku z cytryny
szklanka cukru pudru
kandyzowana skórka z pomarańczy
Banany zmiksuj (lub rozgnieć na papkę widelcem), następnie w misce wymieszaj na gładko z olejem i cukrem (mikstura powinna mieć konsystencję majonezu).
Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
Po wymieszaniu połącz z tartą marchewką i przełóż do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej np. bułką tartą).
Piecz przez 50 minut w temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu przekrój na pół i posmaruj spód dżemem brzoskwiniowym (najlepiej niskosłodzonym), a wierzch udekoruj lukrem cytrynowym** i np. odrobiną posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
*im dojrzalsze banany, tym słodsze
**lukier cytrynowy przygotujesz mieszając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Gęstością lukru sterujemy, dosypując cukier puder lub dolewając soku – im gęstszy, tym bielszy (ale też trudniej się rozprowadza).
Related Posts
Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem
Babeczki marchewkowe z zielonym słonecznikiem i kremem
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Źródło:http://agatagotuje.pl/ciasto-marchewkowo-bananowe-bez-jajek