Wykonanie
Okazuje się, że ciasto
marchewkowe jest bardzo wdzięcznym obiektem do eksperymentowania. Ostatnio wyszła mi nawet wersja wykastrowana – bez jaj, ale za to z
bananem; piekłam je też z
płatkami owsianymi i
słonecznikiem w formie muffinek (Wiolu, wkrótce się doczekasz przepisu – obiecuję!). Dzisiaj zachęcam Was do połączenia
marchewki z
jabłkami. Na wierzch ciasta dałam pianę z
białek i skorupkę z plasterków
jabłka, bo lubię takie szarlotkowe wykończenie 😉
Składniki :3 średnie
marchewki4 kwaskowate
jabłka4
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru + 4 łyżeczki
cukru3/4 szklanki
oleju2 łyżeczki
cynamonu1 i 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
solisok z cytrynyOddziel
białka od
żółtek w
trzech jajkach,
białka odłóż do lodówki.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Ćwiartki z dwóch
jabłek zetrzyj identycznie jak
marchew. Pozostałe kawałki pokrój na plasterki wzdłuż dłuższej krawędzi i
skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.Do miski wbij
jajko, dodaj 3
żółtka, wsyp
cukier z kubka i zmiksuj na gładko z
olejem. Przesiej do naczynia
mąkę z
cynamonem,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą. Wymieszaj, a kiedy powstanie jednolita masa, połącz z tartymi
jabłkami i
marchewką.Wyjmij
białka z lodówki i ubij je na sztywno, dodając pod koniec 4 łyżeczki
cukru.Na przygotowaną wcześniej tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą) wylej ciasto, rozprowadź na nim pianę i ułóż na niej plasterki
jabłek – powinny nachodzić na siebie.
Jabłka jeszcze można oprószyć z wierzchu
cynamonem.Piecz przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub do suchego patyczka).
Related Posts
Jabłkowe ciasto z
kaszy jaglanej z
żurawiną i cydremBiscotti di Prato (cantucci)Muffiny
marchewkowo-
pietruszkowe z jądrami z pestek
moreliSernik z
kokosem siostry Anastazji