ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-marchewkowe

Ciasto jabłkowo-marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Okazuje się, że ciasto marchewkowe jest bardzo wdzięcznym obiektem do eksperymentowania. Ostatnio wyszła mi nawet wersja wykastrowana – bez jaj, ale za to z bananem; piekłam je też z płatkami owsianymi i słonecznikiem w formie muffinek (Wiolu, wkrótce się doczekasz przepisu – obiecuję!). Dzisiaj zachęcam Was do połączenia marchewki z jabłkami. Na wierzch ciasta dałam pianę z białek i skorupkę z plasterków jabłka, bo lubię takie szarlotkowe wykończenie 😉
Składniki :
3 średnie marchewki
4 kwaskowate jabłka
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru + 4 łyżeczki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
sok z cytryny
Oddziel białka od żółtek w trzech jajkach, białka odłóż do lodówki. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Ćwiartki z dwóch jabłek zetrzyj identycznie jak marchew. Pozostałe kawałki pokrój na plasterki wzdłuż dłuższej krawędzi i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Do miski wbij jajko, dodaj 3 żółtka, wsyp cukier z kubka i zmiksuj na gładko z olejem. Przesiej do naczynia mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj, a kiedy powstanie jednolita masa, połącz z tartymi jabłkami i marchewką.
Wyjmij białka z lodówki i ubij je na sztywno, dodając pod koniec 4 łyżeczki cukru.
Na przygotowaną wcześniej tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) wylej ciasto, rozprowadź na nim pianę i ułóż na niej plasterki jabłek – powinny nachodzić na siebie. Jabłka jeszcze można oprószyć z wierzchu cynamonem.
Piecz przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub do suchego patyczka).
Related Posts
Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem
Biscotti di Prato (cantucci)
Muffiny marchewkowo-pietruszkowe z jądrami z pestek moreli
Sernik z kokosem siostry Anastazji
Źródło:http://agatagotuje.pl/ciasto-jablkowo-marchewkowe