ßßß
Składniki :3 średnie marchewki4 kwaskowate jabłka4 jajka1,5 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru + 4 łyżeczki cukru3/4 szklanki oleju2 łyżeczki cynamonu1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki solisok z cytrynyOddziel białka od żółtek w trzech jajkach, białka odłóż do lodówki. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Ćwiartki z dwóch jabłek zetrzyj identycznie jak marchew. Pozostałe kawałki pokrój na plasterki wzdłuż dłuższej krawędzi i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.Do miski wbij jajko, dodaj 3 żółtka, wsyp cukier z kubka i zmiksuj na gładko z olejem. Przesiej do naczynia mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj, a kiedy powstanie jednolita masa, połącz z tartymi jabłkami i marchewką.Wyjmij białka z lodówki i ubij je na sztywno, dodając pod koniec 4 łyżeczki cukru.Na przygotowaną wcześniej tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) wylej ciasto, rozprowadź na nim pianę i ułóż na niej plasterki jabłek – powinny nachodzić na siebie. Jabłka jeszcze można oprószyć z wierzchu cynamonem.Piecz przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub do suchego patyczka).


Related PostsJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremBiscotti di Prato (cantucci)Muffiny marchewkowo-pietruszkowe z jądrami z pestek moreliSernik z kokosem siostry Anastazji