Wykonanie
Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych ciast, na pewno nie ostatnia! Tym razem wersja z dodatkiem
korzennych przypraw i
pomarańczowego aromatu. Ostatnimi czasy powtarzam to ciasto do znudzenia. Tylko coś znudzić się nie chce :) Spróbujcie i Wy!
Składniki:- ciasto200 g
cukru180 ml
oleju (rzepakowego,
słonecznikowego)4
jajkaok 260 g tartej
marchwi (1,5-2
marchewki)100-130 g
rodzynekskórka starta z 1
pomarańczy (sparzonej, umytej)260 g
mąki pszennej (np. ok 180 g zwykłej i 80 g pełnoziarnistej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli-
lukier3-4 czubate łyżki
cukru pudru2 łyżki soku z
pomarańczyPrzygotowanie:Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką
cukier,
olej i
jajka. Dodaj
marchewkę,
rodzynki oraz skórkę z
pomarańczy i wymieszaj. Następnie przesiej
mąkę, proszek i
przyprawy, dodaj
sól i wymieszaj całość do połączenia składników. Piecz około 25-30 minut - jeśli wykałaczka wetknięta w ciasto jest sucha, a wierzch ciasta zarumieniony możesz wyjąć
marchewkowe z piekarnika. Przestudź ciasto.Aby przygotować
lukier przesiej
cukier puder do miski i dodaj sok wyciśnięty z
pomarańczy i wymieszaj dokładnie W razie potrzeby dodaj więcej
cukru pudru lub odrobinę soku z
pomarańczy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji - gęstego ale wciąż ciekłego lukru. Udekoruj lukrem przestudzone ciasto.