ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z pomarańczowym lukrem

Ciasto marchewkowe z pomarańczowym lukrem

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych ciast, na pewno nie ostatnia! Tym razem wersja z dodatkiem korzennych przypraw i pomarańczowego aromatu. Ostatnimi czasy powtarzam to ciasto do znudzenia. Tylko coś znudzić się nie chce :) Spróbujcie i Wy!
Składniki:
- ciasto
200 g cukru
180 ml oleju (rzepakowego, słonecznikowego)
4 jajka
ok 260 g tartej marchwi (1,5-2 marchewki)
100-130 g rodzynek
skórka starta z 1 pomarańczy (sparzonej, umytej)
260 g mąki pszennej (np. ok 180 g zwykłej i 80 g pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
- lukier
3-4 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką cukier, olej i jajka. Dodaj marchewkę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie przesiej mąkę, proszek i przyprawy, dodaj sól i wymieszaj całość do połączenia składników. Piecz około 25-30 minut - jeśli wykałaczka wetknięta w ciasto jest sucha, a wierzch ciasta zarumieniony możesz wyjąć marchewkowe z piekarnika. Przestudź ciasto.
Aby przygotować lukier przesiej cukier puder do miski i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszaj dokładnie W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub odrobinę soku z pomarańczy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji - gęstego ale wciąż ciekłego lukru. Udekoruj lukrem przestudzone ciasto.
Źródło:http://www.smakocie.com/2014/04/ciasto-marchewkowe-z-pomaranczowym.html