800 g marchwi3 jajka175 ml oleju np. rzepakowego175 g cukru200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonuszczypta gałki muszkatołowejszczypta imbiru w proszkuskórka otarta z jednej pomarańczycukier puder do posypania ciastaWykonanie:Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych łezkach. Przekładamy do większego garnkaDo marchewki dodajemy olej, rozkłócone jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem i cynamonemNa koniec dodajemy cukier i startą skórę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamyFormę o wymiarach 20x30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczeniaCiasto przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minutPo upieczeniu ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 10 minut i po tym czasie wyjmujemy jeOstudzone ciasto posypujemy cukrem pudremSmacznego!"Domowe Smaki - Rodzinna książka kucharska Kuroniów"