Wykonanie
Dziś przepis na wilgotne muffiny
marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta
marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z
serka mascarpone z
cukrem pudrem.Składniki:2
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju3 średniej wielkości
marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki
mąki pszennejpo pół łyżeczki
soli,
sody,
proszku do pieczenia,
cynamon,
imbiru i
gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia:W misce ubijamy
jajka, stopniowo dodajemy
cukier,
olej oraz startą
marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania
marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :)Do drugiej miski wrzucam
mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli
sól,
sodę,
imbir,
cynamon,
gałkę muszkatołową i
proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden i wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk.Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Polewa do muffinek3 łyżki
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masła