Wykonanie
Składniki
kapusta kwaszona, 1 i 1/2 kilograma
boczek wędzony, 300 gram
kiełbasa jałowcowa, 200 gram
kiełbasa śląska, 200 gram
mięso wołowe (użyłam gulaszowego), 400 gram
łopatka wieprzowa, 250 gram
karkówka wieprzowa, 250 gram
cebula, 2 sztukiczerwone wytrawne lub
półwytrawne wino, 250 mililitrów
grzyby suszone, 20 gram
śliwki suszone, 10 sztuk
koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki
owoce jałowca, 4 ziarna
ziele angielskie, 4 ziarna
liście laurowe, 3 sztuki
sól,
pieprz (w ziarnach i mielony)
masło, 3 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżkiSposób przygotowania
Kapustę kwaszoną zalać zimną
wodą i odcedzić. Ponownie zalać
wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.Z
boczku odciąć skórę. Wszystkie
mięsa i
wędliny pokroić w grubą kostkę. Najpierw przesmażyć
boczek na suchej patelni. Następnie
kiełbasy na tym samym tłuszczu. Kolejno
mięso wieprzowe i wołowe. Jeśli będzie taka potrzeba dodać tłuszczu do smażenia. Na koniec na tej samej patelni (nieumytej) zarumienić
cebulę pokrojoną w piórka.Ze
śliwek usunąć pestki. Pokroić na mniejsze części. Dodać do
kapusty wraz z
grzybami i
winem.Wszystkie składniki połączyć. Dodać
przyprawy, koncentrat oraz skórę z
boczku. Gotować minimum 2 godziny (
mięsa muszą być miękkie). Jeśli będzie taka potrzeba dolewać
wody. Doprawić do smaku. Wyciągnąć skórę.Przygotować zasmażkę.
Masło rozpuścić. Zarumienić na nim
mąkę. Całość dodać do bigosu. Wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy się przegryzie. Im dłużej gotowany i częściej podgrzewany tym lepszy.buy steroids online