ßßß Cookit - przepis na Bigos - Buszująca w kuchni

Bigos - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
kapusta kwaszona, 1 i 1/2 kilograma
boczek wędzony, 300 gram
kiełbasa jałowcowa, 200 gram
kiełbasa śląska, 200 gram
mięso wołowe (użyłam gulaszowego), 400 gram
łopatka wieprzowa, 250 gram
karkówka wieprzowa, 250 gram
cebula, 2 sztuki
czerwone wytrawne lub półwytrawne wino, 250 mililitrów
grzyby suszone, 20 gram
śliwki suszone, 10 sztuk
koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki
owoce jałowca, 4 ziarna
ziele angielskie, 4 ziarna
liście laurowe, 3 sztuki
sól, pieprz (w ziarnach i mielony)
masło, 3 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżki
Sposób przygotowania
Kapustę kwaszoną zalać zimną wodą i odcedzić. Ponownie zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.
Z boczku odciąć skórę. Wszystkie mięsa i wędliny pokroić w grubą kostkę. Najpierw przesmażyć boczek na suchej patelni. Następnie kiełbasy na tym samym tłuszczu. Kolejno mięso wieprzowe i wołowe. Jeśli będzie taka potrzeba dodać tłuszczu do smażenia. Na koniec na tej samej patelni (nieumytej) zarumienić cebulę pokrojoną w piórka.
Ze śliwek usunąć pestki. Pokroić na mniejsze części. Dodać do kapusty wraz z grzybami i winem.
Wszystkie składniki połączyć. Dodać przyprawy, koncentrat oraz skórę z boczku. Gotować minimum 2 godziny (mięsa muszą być miękkie). Jeśli będzie taka potrzeba dolewać wody. Doprawić do smaku. Wyciągnąć skórę.
Przygotować zasmażkę. Masło rozpuścić. Zarumienić na nim mąkę. Całość dodać do bigosu. Wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy się przegryzie. Im dłużej gotowany i częściej podgrzewany tym lepszy.
buy steroids online
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/bigos