Wykonanie
Jak tam wasze przygotowania do świąt ? ja działam w kuchni już od wczoraj. Zrobiłam paszteciki z
kiszoną kapustą, pierogi i dzisiaj skończyłam robić bigos. Wyszedł po prostu pyszny, nagotowałam go cały
wieki garnek. Święta w tym roku spędzam bardzo rodzinnie i
będę miała dom pełen gości, tak więc muszę ich dobrze nakarmić. Wiecie co lubię tą taką gonitwę w kuchni, a to pierogi, a to
sałatka, a to ciasto. Po prostu lubię gotować i wolę to robić niż tysiące innych rzeczy. Na szczęście mam pomoc i w pewnych rzeczach wyręczają mnie chłopaki, a to zrobią zakupy, a to posprzątają. Działamy wspólnie. Zawsze na święta bigos robi mój tato, teraz także, ale i ja w tym roku mam swój. Zresztą i tak on robi go najlepiej i jest najpyszniejszy na świecie, ale mój
powiem wam tak po cichu także wyszedł super. Pewnie dlatego, że wiele
razy go podpytywałam jak go robi.Życzę wam magicznego wieczorku, spokoju, uśmiechu i rodzinnej atmosfery. I zapraszam na bigosik, starczy dla wszystkich.Składniki:- 2 kg
kiszonej kapusty- 2 garście
suszonych grzybów- 500 g
pieczarek- 8 suszonych
śliwek- 500 g
karkówki- 150 g
wędzonego boczku- pół
jabłka-
sól,
pieprz- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- 3 łyżki suszonej
cebuli- łyżka
masła- 3
liście laurowe- 3
ziela angielskie- pół łyżeczki
kminkuSkładniki potrzebne do przygotowania bigosu pochodzą z POLOmarket .
Kiszoną kapustę możemy przepłukać - ja tego nie robię, lubię jak bigos jest kwaśny. Ale najpierw spróbujcie jak kwaśna jest wasza
kapusta.
Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić.
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Karkówkę pokroić w drobną kostkę, tak samo
boczek.
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo
suszone śliwki.
Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do dużego garnka. Zalać dwoma szklankami
wody i zagotować. Dodać
liść laurowy,
ziele angielskie.
Mięso przyprawić
solą i
pieprzem, podsmażyć na patelni na rumiano. Zalać szklanką
wody. Dodać pokrojone
grzyby,
pieczarki,
śliwki,
jabłko, suszoną
cebulę (jak nie macie suszonej
cebuli dodajcie pokrojoną świeżą). Wszystko razem dusimy na patelni około godziny, w tym samym czasie jak gotuje nam się
kapusta.Następnie
mięso dodajemy do
kapusty, mieszamy. Dodajemy
kminek, łyżkę
masła,
koncentrat pomidorowy. Na tym etapie garnek z bigosem odstawiamy. Najlepiej na drugi dzień ponownie go zagotować i gotować jeszcze godzinę, przyprawić do smaku. Jeżeli chcecie go ugotować od razu w jeden dzień to odstawcie garnek na kilka godzin i ponownie go zagotujcie. I tak samo gotujemy jeszcze godzinę i przyprawiamy.