Wykonanie
Nazwą "
Kurczak Supreme" (ang. chicken supreme, fr. suprême de volaille) określa się
pierś kurczaka podaną wraz ze skrzydełkiem. Sos Supreme zaś to delikatny, kremowy sos, przygotowany na bazie sosu Velouté. Razem tworzą proste i szybkie, lecz niezwykle smaczne i eleganckie danie. Przepis wg Keef Cooks .
2 - 4 pojedyncze
piersi kurczaka ze skórkąsól i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwek lub
olej do smażenia + 1 łyżeczka
masłasos:2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
mąki pszennej2/3 szklanki
bulionu drobiowego1/3 szklanki
śmietanki 18% ("słodkiej"
śmietanki UHT, nie kwaśniej
śmietany)1 łyżka
soku z cytryny (do smaku)
sól i świeżo zmielony
biały pieprz (do smaku)Ponieważ trudno jest znaleźć w sklepie piersi ze skórką i skrzydełkiem, kupiłam całego
kurczaka i podzieliłam go na porcje, odrzucając lotki od skrzydełek. Udka wykorzystam w innym przepisie.1.
Piersi kurczaka dokładnie nacieramy
solą i pierzem. Obsmażamy na rozgrzanej
oliwie ze wszystkich stron na złoto, po czym podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut, aż
mięso będzie upieczone.Czas pieczenia zależy od ilości/wielkości
pieczonego mięsa. Piersi są upieczone, gdy po głębokim nakłuciu ich
ostrym nożem w najgrubszym miejscu nie wycieka z nich sok.Jeśli używacie samych piersi, wystarczy obsmażenie ich na małym ogniu. Jeśli używacie
mięsa z kością, jak ja, trzeba je podpiec. Jeśli nie jadacie skórki, można ją zdjąć na talerzu, lecz pozostawcie ją na czas pieczenia - zapobiega przesuszeniu się
mięsa.2. W międzyczasie przygotowujemy sos.W rondelku rozpuszczamy
masło. Dodajemy
mąkę, mieszamy. Do tak przygotowanej zasmażki wlewamy
bulion. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy
śmietankę i gotujemy kolejne kilka minut. Gotowy sos doprawiamy
sokiem z cytryny,
solą i
białym pieprzem (
białym, ponieważ nie chcemy czarnych drobinek w
białym sosie. Jeśli zaś to nam nie przeszkadza, można użyć oczywiście
czarnego pieprzu).3. Upieczone
mięso podajemy z sosem. Najlepiej smakuje z
ziemniakami, białą
kaszą lub
kaszą gryczaną. Można podać również z
makaronem.Na zdjęciu jako dodatek widać
Marchew glazurowaną z dodatkiem
zielonego groszku.