Wykonanie
Trafiła nam się duża
ryba, a konkretnie
szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki:
szczupak w sosie
śmietanowo -
koperkowym"Składniki:
szczupak świeży lub mrożony
przyprawa do rybsok z cytrynysól,
pieprzoliwa lub
olejmąka pszenna1 łyżka
masła50 ml
śmietanki do
sosówkoperekWykonanie:
Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać
przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać
oliwę, kawałki
ryby delikatnie skropić
sokiem z cytryny, obtaczyć w
mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać
masło, wlać
śmietankę, dodać
koperek i przełożyć kawałki
ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się
śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z
ryżem i
buraczkami.