ßßß Cookit - przepis na Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym

Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym

nazwa

Wykonanie

Trafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie.
"Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym"
Składniki:
szczupak świeży lub mrożony
przyprawa do ryb
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa lub olej
mąka pszenna
1 łyżka masła
50 ml śmietanki do sosów
koperek
Wykonanie:
Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/01/szczupak-w-sosie-smietanowo-koperkowym.html