Wykonanie
Bardzo miła i lekka pozycja. Zjedzenie nawet dużej porcji nie powoduje wyrzutów sumienia.
Ryba dzięki marynacie nabiera lekkiego aromatu
cytryn a
szpinakowo-
koperkowy sos dopełnia to danie sprawiając, że nawet
rybni sceptycy zmieniają zdanie.
Składniki:1 duży filet z
pstrąga na 2 osoby - umyty i osuszony (na duże apetyty radzę nabyć po 1 małym filecie na osobę).Marynata:2 łyzki
oleju (
moze byc i
oliwa)1 zmiażdżony ząbek
czosnku2 - 3 lyżki
soku z cytrynysól,
pieprz.Sos:1 pęczek
świeżego szpinaku - umyty, rozerwany na mniejsze kawałki1 pęczek
koperku - poszatkowany dość drobno2 łyżki
śmietany - lekko zakwaszonej1 ząbek
czosnku - poszatkowany1 łyżeczka
masłasól,
pieprz do smaku.Wykonanie:Z wymienionych składników przygotowac marynatę, poprzez połączenie tychże składników :). W naczyniu układamy
rybę, zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Jeśli nie masz czasu, to 20 min też wystarczy.W tym czasie można przygotować sos.Na małym ogniu roztapiamy
masło, dodajemy
czosnek. Jak się zeszkli wrzucamy
szpinak, mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy, aż liście zmiękną, czyli jakieś 3-5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
śmietanę i
koperek i dokładnie mieszamy.Na drugiej patelni zrobimy
rybę. Wyciagamy ją z marynaty i obieramy z kawałków
czosnku. Smażymy na suchej patelni (marynata była na
oliwie, to co zostało na
mięsie powinno wystarczyć). Jesli
ryba ma skórę, to zaczynamy smażenie od tej właśnie strony.
Rybę smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony.Na talerz wyłóż sporą porcję sosu, na to połóż kawałek
ryby. Można podawać z młodymi
ziemniakami.Smacznego!