Wykonanie
Pyszna jarzynka na ciepło :)700 gramów
marchewki½ - ¾ szklanki
zielonego groszku (mrożony lub świeży)1 - 2
cebule¼ szklanki
oleju1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżka
cukru2 -3 łyżki
soku z cytrynyok. 2½ szklanki
wywaru z gotowania
marchewki2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
śmietanyMarchewki obrać, umyć, włożyć do garnka z wrzącą
wodą. Gotować przez około 25 minut (powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Warzywa wyjąć z
wody i odłożyć do ostygnięcia.
Wody z gotowania nie wylewać!
Groszek ugotować w osobnym garnku,
wodę odlać, a
groszek ostudzić.W rondlu rozgrzać
olej i wrzucić obraną i pokrojoną w niedużą kostkę
cebulę. Poddusić pod przykryciem. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę gotowaną
marchewkę, wlać 1/4-1/2 szklanki
wywaru z gotowania
marchewki i dusić przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby
marchewka nie przywarła do dna, ani się nie przypaliła (ewentualnie można dolać jeszcze troszkę
wywaru). Po tym czasie dodać
groszek i dusić razem jeszcze przez 5-10 minut. Dodać
sól,
cukier i
sok z cytryny do smaku.Na
marchewkę z
groszkiem przesiać
mąkę i stale mieszając trzymać na ogniu jeszcze przez około 3 minuty, aż się zeszkli. Stopniowo podlewać zimnym
wywarem z
marchewki, do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Następnie dodać
śmietanę i zestawić z ognia.Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.