Wykonanie
Robię ją często bo bardzo smakuje mojej rodzinie. Podaję ją do dań obiadowych: do
ryby smażonej w panierce, do kotletów mielonych,
schabowych, do drobiu, pulpetów i innych.
Składniki :ok. 1 kg
marchwi½ łyżki
soli½ łyżki
cukru1 średnia
cebula1/3 szkl.
oleju2 łyżki
mąki pszennej1/4 szkl.
mlekasól,
cukier,
sok z cytryny do smakuszczypta świeżo zmielonej
gałki muszkatołowejWykonanie :Obraną i umytą
marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Dodajemy
sól i
cukier. Gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z
wody i odstawiamy do przestudzenia.
Wody z gotowania nie wylewamy.W rondlu rozgrzewamy lekko
olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Podduszamy pod pokrywką. Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
marchewkę i dusimy ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Dodajemy
sól,
cukier,
sok z cytryny do smaku oraz szczyptę świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej.Na
marchewkę przesiewamy
mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do zeszklenia się
mąki. Podlewamy stopniowo pozostawionym z gotowania
marchewki wywarem do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Następnie dodajemy
mleko i stale mieszając zagotowujemy. Podajemy do obiadu. Najlepiej smakuje na ciepło.