Wykonanie
Co roku, na pierwsze promienie słońca i temperaturę powyżej 15 st. C. reaguję euforią i nieposkromioną radością! Pierwsze wypady rowerowe, zapach kwitnących roślin, a pewnie niedługo… jakieś grillowanie :) Zanim jednak wrzucimy coś na ruszt, zjedzmy jeszcze coś lekkiego, świeżego i kolorowego! :) Kupiłam cztery opakowania mini
pomidorków: czerwone, żółte,
pomarańczowe i… drugie czerwone, ale inny gatunek :) Połączyłam je z podsmażonymi plasterkami czeskiego
sera parzonego i
chipsami z
salami. Danie bardzo
słoneczne i pełne smaku. Polecam szczególnie wielbicielom smaku
pomidora :)
Składniki:2-3 porcje250 g
makaronu spaghettipo 5
pomidorków koktajlowych w różnych smakach /kolorach (użyłam czerwonych cherry,
pomarańczowych truskawkowych, żółtych koktajlowych i czerwonych
daktylowych)50 g
sera Grana Padano9-10 plasterków
salami50 g
sera półtwardego, parzonego, niepasteryzowanego (użyłam
sera Jadel) (ok. 9 plasterków)duża garść świeżej
bazylii3 ząbki
czosnku2-3 łyżki
oliwy z oliwekświeżo zmielony
pieprzsólWykonanie:
Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół,
bazylię kroimy w paski, a
salami przecinamy na pół lub na 4 części w zależności od wielkości plastrów.
Ser Grana Padano i
czosnek trzemy na tarce o małych oczkach, a
ser Jadel tniemy w plastry.Na suchej patelni smażymy
salami z obu stron, dopóki nie stanie się chrupiące. Tak przygotowane
chipsy z
salami zdejmujemy z patelni i nie zlewając tłuszczy smażymy z obu stron
ser jadel, aż będzie rumiany. W międzyczasie gotujemy
makaron al dente.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej
czosnek oraz dodajemy świeżo zmielony
pieprz i
sól. Przekładamy ugotowany
makaron, posypujemy
serem Grana Padano i mieszamy. Odstawiamy z gazu i błyskawicznie dodajemy
pomidorki,
bazylię,
ser i
chipsy z
salami. Mieszamy i od razu podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ