Wykonanie
Kiedy pierwszy raz nasza mama przygotowała caprese, ale nie takie klasyczne, tylko z sosem/dersingiem z dużą ilością
czosnku,
bazylii oraz
octu balsamicznego nieco się skrzywiłam. Sam aromat
bazylii odpowiadał mi, ale listki zgarniałam na bok. Dziś jest to dla mnie nie do pomyślenia. Ja uwielbiam
bazylię! Pesto chodziło już za mną od dłuższego czasu, ale jakoś nie było do czego nawiązać. Tzn. za każdym razem kiedy kupowałam
bazylię, albo kiedy zrywałam ją z ogródka zjadałam ją z
pomidorami albo z
twarogiem.
Lista składników:listki oberwane z całej doniczki
bazylii, ok. szklanka2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
orzechów nerkowca2 łyżki utartego
grana padanosól i
pieprzoliwaListki
bazylii,
czosnek,
parmezan oraz zrumienione na patelni
orzechy wrzuć do malaksera i zmiksuj. Powoli dolewaj
oliwę - ilość zależy od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać.W końcu jednak nadszedł czas by pesto przygotować i zjeść z
makaronem. Ach... pamiętam tego dnia wszyscy
mieli ucztę, bo każdy jadł na obiad coś innego ;)
Tak przygotowane pesto można też zjeść np. z grzanką.Do smacznego zobaczenia!M.