Wykonanie
Pesto doskonale smakuje z
kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do
chleba,
bagietki, sałatek czy
serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.Składniki na pesto:1/3 szklanki
orzechów nerkowcaspora garść świeżej
bazylii1 ząbek
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno
starty ser (np. pecorino)
sól,
pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy
filet z kurczaka pokrojony w kostkę.
Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną
soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu na obecny w nim
parmezan.
Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną
wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego
kurczaka oraz przygotowane pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy na talerz i dekorujemy świeżą
bazylią.