Wykonanie
Buraki,
buraki! To są łobuziaki! Bo nie dają się obierać tak łatwo jak
ziemniaki!W dzisiejszym odcinku znajdziemy
burakom nowe zastosowanie Wielu z nas kojarzy to warzywo jako główny składnik barszczu lub tarty dodatek do
schabowego. Chciałam pokazać, że
burakom można nadać zupełnie nowy wymiar, przygotowując z nich
sałatkę. Oprócz
buraków w
sałatce znajdziemy jeszcze
ziemniaki,
makrelę – wszystko w dużych, konkretnych kawałkach. Całość okrasza
rukola i dressing
cytrynowo-
miodowy na
oliwie. Zachęcam do spróbowania!
Sałatka łatwa, niedroga a smaczna i efektowna! P.s. do obierania
buraków polecam używać rękawiczek, gdyż mocno barwią ;)
Składniki:2 solidne porcje3
buraki5 niewielkich
ziemniaków1
wędzona makrela60 g
rukoli½
czerwonej cebuliSos:Łyżka
soku z cytryny3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
mioduSólPieprzWykonanie:
Ziemniaki i
buraki gotujemy, aż będą miękkie. Gdy wystygną – obieramy i kroimy w plastry ok. 0,5 cm.
Rukolę myjemy, a
cebulę kroimy na piórka. Z
makreli starannie wyjmujemy ości i dzielimy na dosyć duże cząstki.Przygotowujemy sos : do miseczki wyciskamy
cytrynę dodajemy
miód i
oliwę. Mieszamy. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Na talerze wykładamy
rukolę. Na nią pokrojone
ziemniakami,
buraki i
cebulę. Na koniec dodajemy
makrelę i polewamy sosem
cytrynowo-
miodowym. Smacznego! :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)