Wykonanie
W wakacje zawsze zaglądam w rodzinne strony, na pomorze. Jednym z tradycyjnych elementów podróży, zwłaszcza w drodze powrotnej jest zakup
kurek u przydrożnych zbieraczy :) Są to chyba moje ulubione
grzyby! Szkoda, że dostępne są tylko sezonowo… Zdarza się, że spotykam je również w wersji mrożonej, ale niestety nie jest to reguła :/ W tym roku na pierwszy
kurkowy ogień (a będzie ich na pewno więcej ;) poszło risotto .
Białe wino doskonale uzupełniło smak tych pysznych
grzybów i
ryżu arborio. Wyszło wyśmienicie, nie mówiąc o przyjemności gotowania z
winem – trochę do dania, trochę do kieliszka :)
Składniki:4 p orcje2 łyżki
oleju rzepakowego1
cebula350 g
kurek300 g
ryżu arborio250 ml
białego wina750 ml
bulionu warzywnego2 łyżki posiekanego
szczypiorkumały pęczek
pietruszki2 łyżki startego
parmezanu1,5 łyżki
masłasólpieprzWykonanie:
Ryż przepłukujemy zimną
wodą.
Pietruszkę i
cebulę drobno siekamy.
Kurki dokładnie myjemy, aby nie zgrzytał nam piasek
między zębami ;) Większe
grzyby kroimy na pół lub ćwiartki.Na dużej patelni rozgrzewamy
olej. Podsmażamy na nim
cebulę oraz 3/4
kurek do czasu, aż
cebula zrobi się szklista. Gdy
kurki zmniejszą lekko swoją objętość dodajemy
ryż. Mieszamy, aż
ryż obklei się powstałym
sokiem z
cebuli oraz
kurek i
zrobi się szklisty.Kolejno dodajemy
szczypiorek oraz dolewamy
wino. Mieszamy aż
alkohol odparuje.Risotto podlewamy
bulionem (w porcjach po około 200 ml) i mieszamy, aż
bulion zostanie wchłonięty przez
ryż. Razem z dolewką
bulionu dodajemy resztę
kurek i garść posiekanej
natki pietruszki.Dodając ostatnią porcję
bulionu, przykrywamy patelnię pokrywką. W dalszym ciągu od czasu do czasu mieszamy. Patelnię trzymamy na średnim ogniu. W międzyczasie przyprawiamy danie
sola i
pieprzem.Gdy
ryż będzie już miękki odstawiamy risotto z gazu i dodajemy resztę
natki pietruszki ,
masło i
parmezan. Mieszamy.Podajemy na ogrzanych talerzach.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!