Wykonanie
Sezon na
kurki trwa więc korzystajmy. Kolejny przepis z wykorzystaniem tych smacznych
grzybów. Klasyczne risotto idealnie komponuje się z
grzybami i to nie tylko z
kurkami. Możemy wykorzystać inne leśne
grzyby czy nawet
pieczarki. Jako dodatek świetnie sprawdza się z
mięsem drobiowym. Ja podałam je z
piersią z kurczaka przyrządzoną na mój ulubiony sposób czyli smażoną na klarowanym
maśle. Razem z komponuje się wybornie. Podczas stania nad garnkiem i mieszania
ryżu kombinowałam jak można by przyrządzić
ryż na słodko i chyba coś wykombinowałam. Może uda mi się niebawem zaprezentować słodką i lekko egzotyczną odmianę risotto.Składniki:- ok. 200 g
ryżu arborio albo parboiled- ok. 1 szklanki
białego wina- 1 łyżka
masła-ok. 1,5 l
bulionu drobiowego-1 opakowanie
kurek- 1/4
natki zielonej
pietruszki- ok. 5-10 dkg startego
parmezanu-
sól,
pieprzSposób przygotowania:W rondelku albo wysokiej patelni rozpuszczamy
masło. Wsypujemy
ryż i smażymy aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i
ryż stanie się szklisty. Wlewamy
wino i czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy 2 łyżki wazowe
bulionu i dalej mieszamy czekając aż
ryż wchłonie płyn. Dodajemy oczyszczone i pokrojone
kurki. Czynność z dolewaniem
bulionu powtarzamy do momentu gdy
ryż przestanie wchłaniać płyn.
Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Konsystencja kremowa i delikatna. Na koniec wsypujemy
starty ser i posiekaną
pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Jeśli macie ochotę możecie dodatkowo na talerzu posypać
ryż serem i
pietruszką.