Wykonanie
Co powstanie z połączenia miłości do serników z sezonem truskawkowym? :) Puszysty, rozpływający się w ustach sernik! Obraz pieczonego,
truskawkowego sernika powstał w mojej głowie, chciałam podeprzeć się jakimś przepisem z Internetu, szukałam, szukałam i nic! Same serniki na zimno… Pomyślałam: „halo, halo, czy to, że nie
mogę znaleźć żadnego przepisu na różowiutki, pieczony
truskawkowy sernik to znaczy, że nie
mogę go zrobić?” NIE! Postanowiłam się nie poddawać i po długim namyśle dobrałam proporcje, które wydały mi się być odpowiednie :) Prawie przez cały czas pieczenia sterczałam przed piekarnikiem zastanawiając się, czy wszystko dobrze wyjdzie ;) I co? Wyszło cudownie! Dodatkowych emocji przy przygotowywaniu tego sernika dodawał fakt, że robiłam go na prezent dla teściów ;)Jeżeli przepis Wam się podoba, możecie zagłosować na niego w konkursie, w którym wzięłam udział i przy okazji samemu
mieć szansę na nagrodę dla głosujących! :) Każdy głos na wagę złota :) Zgłoszenie tutaj: http://bit.ly/110vJD3
Składniki: na formę o średnicy około 25 cmSpód:250g
herbatników200 g
mlecznej czekolady70
masłaMus
truskawkowy:400 g
truskawek2 łyżki
cukruMasa serowa:650 g
sera na serniki (użyłam wiaderkowego)300 ml musu
truskawkowego100 g
białej czekolady1 łyżka
masła3
jajka (osobno
białka osobno
żółtka)¾ szklanki
cukru1,5 łyżki
mąki kukurydzianej (użyłam białej)łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWierzch:100 g
białej czekolady1 łyżka
oleju100 ml musu
truskawkowego½ łyżeczki
galaretki truskawkowej3-4
bezy3-4
truskawki1 łyżka
płatków migdałowychrurka waflowaWykonanie:Spód:
ciastka mielimy w malakserze na pył.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Mieszamy aby
czekolada nie przywarła. Zmielone
ciastka łączymy z
czekoladą. Spód do tortownicy wykładamy masą
ciasteczkową i ugniatamy. Możemy wcześniej na spód wyłożyć papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki.Mus
truskawkowy:
truskawki myjemy i blendujemy z
cukrem na gładką masę.Masa serowa:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywna pianę.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Do miski wkładamy
ser i miksujemy razem z
żółtkami. Cały czas miksując dodajemy ekstrakt
waniliowy,
cukier,
mąkę, rozpuszczoną
białą czekoladę i mus
truskawkowy. Następnie
truskawkową masę
serową delikatnie łączymy z ubitymi
białkami.
Serową masę
truskawkową wylewamy na
ciasteczkowy spód.Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Pieczemy sernik 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 30 minut.Studzimy stopniowo najpierw w zamkniętym, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach.Sernik wkładamy na noc do lodówki.Wierzch:
czekoladę z
olejem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Pozostały mus
truskawkowy (100 ml) podgrzewamy w rondelku i dodajemy
galaretkę. Mieszamy, aby
galaretka się rozpuściła.
Truskawki kroimy w plasterki.Ostudzony sernik polewamy na zmianę musem
truskawkowym i
białą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 20 minut, aby
czekolada zastygła.Na środku układamy pokruszone/przekrojone
bezy. Wokół bez układamy pokrojone
truskawki.Na koniec ponownie robimy kleksy z musu oraz
czekolady, posypujemy
płatkami migdałowymi i wbijamy przekrojoną rurkę
waflową.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!