Wykonanie
Trzeba sobie osłodzić końcówkę lata, czas na jakieś ciacho :) Razem ze znajomymi urządziliśmy wspólne gotowanie. Powstał ogromny obiad i oczywiście deser, do którego idealnie pasowało półsłodkie
wino CELEBRO :)
Przepis na ciasto znaleziony w książce "Desery na co dzień i od święta"Składniki:225g
herbatników czekoladowych55g
masłaMASA3
żółtka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki kukurydzianej600ml
mleka100g gorzkiej lub
deserowej czekoladyBEZA2
białka100g
cukru1/4 esencji waniliowejPrzygotowanie:
Herbatniki kruszymy. W książce radzą włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem, ale chyba blenderem poszłoby lepiej. Do pokruszonych
herbatników wlewamy roztopione
masło i dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy do formy na tartę (23cm średnicy) i dokładnie dociskamy do dna i brzegów.
Żółtka ucieramy z
cukrem. Dodajemy
mąkę i dalej ubijamy, żeby było puszyste (w razie potrzeby można dodać trochę zimnego
mleka). Resztę
mleka zagotowujemy prawie do wrzenia i dolewamy do masy z
żółtek cały czas mieszając.Całość przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopioną
czekoladę (my nie topiliśmy, tylko pokroiliśmy w drobną kostkę i rozpuściła się już w
masie). Gotową masę wylewamy na
herbatniki.
Białka ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę
soli), stopniowo dosypujemy 3/4
cukru i ubijamy aż piana stanie się lśniąca i sztywna. Dosypujemy resztę
cukru, wlewamy esencję
waniliową i mieszamy.Wykładamy na masę
czekoladową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Można widelcem albo łyżką zrobić wzorek na powierzchni :)Pieczemy na środkowej półce w 160° C na "górę i dół" 30-40 minut. Jeśli
beza się za szybko przyrumieni można zmienić na "sam dół".
Jest pyszne i na ciepło i na zimno, smacznego! :)