ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z bezą na wierzchu

Ciasto czekoladowe z bezą na wierzchu

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 4 łyżki stołowe masła
- 225 g herbatników w polewie czekoladowej
Składniki do masy:
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 600 ml mleka
- 1 tabliczka stopionej czekolady (100g)
Przygotowanie:
Przygotować szklaną bądź porcelanową formę do tarty. Można też piec w okrągłej tortownicy.
Herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć na drobne kawałki, najlepiej przy pomocy wałka, następnie przesypać do miski.
Roztopione masło wlać do herbatników i wszystko razem wymieszać.
Masę przełożyć do formy i mocno docisnąć spód i brzegi.
Przygotowanie masy:
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką kukurydzianą żeby zrobiła się puszysta masa, jeśli będzie za sucha dodać trochę zimnego mleka.
W garnku rozgrzać mleko doprowadzając je do wrzenia.
Powoli dolewać gorące mleko do żółtek z cukrem mieszając.
Przelać masę znowu do garnka, gotować na wolnym ogniu, mieszać do czasu aż będzie gęsta. Odstawić.
W międzyczasie stopić czekoladę, dodać do gorącej masy i wymieszać.
Wylać masę na herbatniki w formie.
Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywno, powoli wsypać ¾ cukru do momentu aż piana będzie sztywna.
Następnie dosypać resztę cukru, wlać esencję waniliową, wymieszać.
Na masę czekoladową wyłożyć bezę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C, piec na środkowej półce przez 30 minut.
Źródło:http://paulinagotuje.blogspot.com/2012/08/ciasto-czekoladowe-z-beza-na-wierzchu.html