Wykonanie
Dzisiaj prezentuję Wam sernik z rosą . Sernik ten jest
ciastem popisowym mojej mamy – zawsze się jej udaje. Mama twierdzi, że sekretem tego sernika jest długie mieszanie wszystkich składników. W
sieci natomiast wszyscy twierdzą, że należy krótko miksować składniki – tylko do połączenia. Sernik z rosą mojej mamy jest mega puszysty i bardzo delikatny więc nie jestem pewna czy internauci mają rację.Prezentowany sernik jest mojego wykonania chociaż nie jest tak puszysty jak sernik mojej mamy, ale też jestem zadowolona z wypieku. Wytworzyła się charakterystyczna dla tego sernika rosa więc wszystko się udało!!Gorąco polecam!!
spód
ciasteczkowy:250 g ciemnych
herbatników2 łyżki
masłamasa serowa:1 kg
sera trzykrotnie mielonego3 łyżki
oleju500 ml
mleka4
żółtka3/4 szklanki
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego dużego
beza:4
białka1/2 szklanki
cukruHerbatniki na spód
ciasteczkowy pokruszyć na pył i połączyć z roztopionym
masłem.Blaszkę (25×30) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę
ciasteczkową.Blaszkę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Wszystkie składniki na masę
serową powinny
mieć temperaturę pokojową.
Żółtka zmiksować z
cukrem na puszystą masę, partiami dodawać
ser nadal miksując.Na końcu dodać
olej,
mleko i
budyń – nadal miksując.Masę
serową wylać na spód
ciasteczkowy i włożyć do piekarnika.Piec w 175°C przez około 1 godzinę.Po tym czasie na sernik wyłożyć
bezę.
Beza:
białka ubić na sztywno z
cukrem.Sernik zapiekać jeszcze około 15 minut.Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika na około 15 minut a następnie otworzyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.Smacznego!!