ßßß Cookit - przepis na Sernik z rosą

Sernik z rosą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prezentuję Wam sernik z rosą . Sernik ten jest ciastem popisowym mojej mamy – zawsze się jej udaje. Mama twierdzi, że sekretem tego sernika jest długie mieszanie wszystkich składników. W sieci natomiast wszyscy twierdzą, że należy krótko miksować składniki – tylko do połączenia. Sernik z rosą mojej mamy jest mega puszysty i bardzo delikatny więc nie jestem pewna czy internauci mają rację.
Prezentowany sernik jest mojego wykonania chociaż nie jest tak puszysty jak sernik mojej mamy, ale też jestem zadowolona z wypieku. Wytworzyła się charakterystyczna dla tego sernika rosa więc wszystko się udało!!
Gorąco polecam!!
spód ciasteczkowy:
250 g ciemnych herbatników
2 łyżki masła
masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
3 łyżki oleju
500 ml mleka
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego dużego
beza:
4 białka
1/2 szklanki cukru
Herbatniki na spód ciasteczkowy pokruszyć na pył i połączyć z roztopionym masłem.
Blaszkę (25×30) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę ciasteczkową.
Blaszkę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, partiami dodawać ser nadal miksując.
Na końcu dodać olej, mleko i budyń – nadal miksując.
Masę serową wylać na spód ciasteczkowy i włożyć do piekarnika.
Piec w 175°C przez około 1 godzinę.
Po tym czasie na sernik wyłożyć bezę.
Beza: białka ubić na sztywno z cukrem.
Sernik zapiekać jeszcze około 15 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika na około 15 minut a następnie otworzyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sernik-z-rosa