Wykonanie
Sernik marmurkowy na
ciasteczkowo -
migdałowym spodzie to smaczny sernik typu cheesecake. Spód, to pokruszone
ciasteczka wymieszane z
masłem i mielonymi
migdałami.
Ser w
masie serowej to w całości
ser kremowy typu philadelphia ze sporą ilością
jajek jak na
ser typu cheesecake, bez dodatku jakiejkolwiek
mąki czy budyniowego proszku. Sernik ten powinien być dobrze schłodzony, dlatego najlepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Najlepszy na drugi dzień.
150 g
herbatników digestive, drobno pokruszonych100 g mielonych
migdałów75 g
masła, rozpuszczonego75 g
czekolady ciemnej5 dużych
jajek, oddzielnie
żółtka i
białka150 g drobnego
cukru600 g
serka kremowego typu philadelphia2 łyżeczki ekstraktu z
waniliicukier puder do posypania (opcjonalnie)Foremkę o wymiarach 33 na 23 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki umieszczamy w misce, dodajemy mielone
migdały i
masło i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy. Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą, po czym lekko schładzamy .
Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy, aż będą sztywne. Dodajemy 25 g
cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieramy
ser, pozostały
cukier,
żółtka i ekstrakt z
wanilii. Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie
białka z mieszanką
serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy
czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na
ciasteczkowy spód. Masę ciemną wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok 45 minut. Studzimy w foremce a następnie chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.Przepis z książki "Favourite cakes, bakes cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping