Wykonanie
To ciasto zawiera w sobie to, co najlepsze w
czekoladzie. Mało tego, ono ją jeszcze bardziej uszlachetnia, dodaje jej łagodności, subtelności i wyrafinowania. Co tu dużo gadać i ubierać w słówka - to najlepsze ciasto
czekoladowe jakie do tej
pory jadłam! Nie wiem, czy to z powodu mielonych
migdałów, czy może
cukru muscovado a może dobrego smaku użytej do ciasta czekolady? Ciężkie, a jednak lekkie, toporne a jednocześnie delikatne. Aksamitne, rozpływające się w ustach, takie, nad którym chciałoby się bez końca delektować. Prawdziwa uczta dla zmysłów, a przynajmniej dla zmysłu smaku. Można je jeść z dodatkiem
śmietanki lub
lodów, ale dla mnie każdy kęs był tak rozkoszny, że dodatki tylko by przeszkadzały. I jeszcze jedna bardzo istotna rzecz.
Francuskie ciasto czekoladowe bez
mąki jest wprost niesamowicie łatwe a robi się je błyskawicznie.Bardzo polecam.Przepis zaczerpnięty z książki
Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart" dodaję do
Czekoladowego Weekendu .
200 g ciemnej
czekolady200 g
masła, pokrojonego w kostki4 duże
jajka, o temp. pokojowej, oddzielone
żółtka od
białek100 g drobnego
cukru50 g jasnego
cukru muscovado100 g mielonych
migdałówcukier puder do posypaniaPiekarnik nastawimy na temperaturę 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.Łamiemy
czekoladę, umieszczamy ją w żaroodpornej misce (lub w rondelku), dodajemy
masło i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy na bok.
Żółtka z
cukrem ubijamy do białości. Delikatnie mieszamy z rozpuszczoną miksturą
czekoladową i mielonymi
migdałami.Ubijamy
białka na sztywno. Używając dużej metalowej łyżki, bardzo delikatnie mieszamy
białka z
czekoladową miksturą.Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i umieszczamy na kratce. Pozostawiamy przez 15 minut po czym bardzo delikatnie wyjmujemy ciasto z tortownicy. Posypujemy
cukrem pudrem i podajemy ciepłe lub wystudzone do temperatury pokojowej.