ßßß Cookit - przepis na Fantastyczne francuskie ciasto czekoladowe bez mąki

Fantastyczne francuskie ciasto czekoladowe bez mąki

nazwa

Wykonanie

To ciasto zawiera w sobie to, co najlepsze w czekoladzie. Mało tego, ono ją jeszcze bardziej uszlachetnia, dodaje jej łagodności, subtelności i wyrafinowania. Co tu dużo gadać i ubierać w słówka - to najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory jadłam! Nie wiem, czy to z powodu mielonych migdałów, czy może cukru muscovado a może dobrego smaku użytej do ciasta czekolady? Ciężkie, a jednak lekkie, toporne a jednocześnie delikatne. Aksamitne, rozpływające się w ustach, takie, nad którym chciałoby się bez końca delektować. Prawdziwa uczta dla zmysłów, a przynajmniej dla zmysłu smaku. Można je jeść z dodatkiem śmietanki lub lodów, ale dla mnie każdy kęs był tak rozkoszny, że dodatki tylko by przeszkadzały. I jeszcze jedna bardzo istotna rzecz. Francuskie ciasto czekoladowe bez mąki jest wprost niesamowicie łatwe a robi się je błyskawicznie.
Bardzo polecam.
Przepis zaczerpnięty z książki Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart" dodaję do Czekoladowego Weekendu .
200 g ciemnej czekolady
200 g masła, pokrojonego w kostki
4 duże jajka, o temp. pokojowej, oddzielone żółtka od białek
100 g drobnego cukru
50 g jasnego cukru muscovado
100 g mielonych migdałów
cukier puder do posypania
Piekarnik nastawimy na temperaturę 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Łamiemy czekoladę, umieszczamy ją w żaroodpornej misce (lub w rondelku), dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy na bok.
Żółtka z cukrem ubijamy do białości. Delikatnie mieszamy z rozpuszczoną miksturą czekoladową i mielonymi migdałami.
Ubijamy białka na sztywno. Używając dużej metalowej łyżki, bardzo delikatnie mieszamy białka z czekoladową miksturą.
Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i umieszczamy na kratce. Pozostawiamy przez 15 minut po czym bardzo delikatnie wyjmujemy ciasto z tortownicy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe lub wystudzone do temperatury pokojowej.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/02/fantastyczne-francuskie-ciasto.html