Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downMaziste. Z łatwością rozsmarowujące się na powierzchni talerzyka. Pokocha je Wasz
czekoladowy głód. Uwielbiać je będzie nawet Wasz widelczyk... i łyżeczka też. Oczywiście można bezlitośnie porzucić wszelkie narzędzia i dobrać się do ciasta gołymi rękami. Brzeg delikatnie chrupie. Środek tuż po upieczeniu wręcz sam się rozpływa z przesytu
czekoladową przyjemnością, ale jeśli poczekacie, to po przestudzeniu zmieni się w miękki wilgotny mus. Czy muszę pisać więcej? Tylko popatrzcie... a
potem zróbcie i posmakujcie!
Składniki:250 g ciemnej
czekolady, podzielonej na kostki250 g
masła, pokrojonego w kostkę4
jajka, osobno
żółtka i
białka200 g drobnego
cukru (użyłam
cukru pudru)50 g
mąki pszennej50 g mielonych
migdałówPrzygotowanie:Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzeg wysmarować tłuszczem.
Masło i
czekoladę umieścić w żaroodpornym naczyniu i roztopić nad kąpielą
wodną lub w nagrzewającym się piekarniku. Mieszać od czasu do czasu aż zupełnie się roztopią i połączą w jednolitą masę.
Żółtka zmiksować z
cukrem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać masę
czekoladową i wymieszać. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z mielonymi
migdałami, wymieszać. W osobnej misce ubić
białka jajek. Używając dużej metalowej łyżki lub szpatułki delikatnie wmieszać
białka w
czekoladowe ciasto, starając się zachować jak najwięcej puszystości z
białek. Przelać ciasto do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 C około 30 minut (u mnie 40 minut). Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić w formie do przestygnięcia na około 30 minut. Początkowo ciasto będzie bardziej płynne, maziste, po przestudzeniu stężeje nieco. Podawać ciepłe lub zupełnie przestudzone np. z kleksem kwaśnej
śmietany,
greckim jogurtem albo ubitą kremówką czy gałką
lodów. Chyba nie muszę życzyć smacznego? ;)
RICH CHOCOLATE
CAKEIngredients:250 g dark chocolate, broken into pieces250 butter, cut into cubes4 eggs, separated200 g caster sugar50 g
flour50 g ground almondsPreparation:
Line the base of 23cm round
cake tin with baking paper, grease the rest. Put butter and chocolate in a heatproof bowl and melt over the pan with simmering water or use the warming oven to melt them. Stir from
time to
time. Meanwhile
whisk the egg yolks with sugar together until well combined. Stir in the melted chocolate with butter. Fold in the
flour and ground almonds. Mix everything together.
Whisk the egg whites in separate bowl. Add them carefully to the chocolate mixture and stir with a large spoon or spatula truing to keep as much air as possible.
Pour the mixture into the baking tin. Bake in oven preheated to 170 C (340 F) for about 30-40 minutes. Leave it to cool for about 15-30 minutes.
Serve warm or cold with sour cream or Greek
yogurt or maybe scoop of ice cream. Enjoy! :)Thanks for stopping by! Please feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)