Wykonanie
I kolejny przepis z
czekoladową śmietanką :) I tu też mam małą historię do opowiedzenia :) Podejrzewam, że po tej historii znacznie wydłużył się mój nos! Mianowicie, wybierałam się z koleżanką w odwiedziny do naszej ciężarnej koleżanki, a że z pustymi rękoma nie wypada iść, a do tego w tym stanie, ma się ochotę na różne smakołyki zabrałam ze sobą przygotowane parę godzin wcześnie serniczki. Dziewczynom bardzo smakowały i próbowały ode mnie wyciągnąć informację z czego to ja je przygotowałam. Z racji tego, że przed premierą produktu nie mogłam im nic powiedzieć, to musiałam „ściemniać ” (Dziewczyny! Pozdrawiam! :) ) No i zaczęło się wymyślanie, a to po prostu
serek, a to zwykła
śmietanka, ale oczywiście kolor zdradzał więcej niż bym chciała, więc postanowiłam pójść w kierunku odrobiny startej
czekolady lub
czekolady w proszku… nawet już nie pamiętam ;) Nic się nie wydało! ;) Na szczęście teraz już wszystko jasne i nie musimy sobie utrudniać życia przez dodawanie kolejnych składników, tylko możemy się skupić na samej smakowej
śmietance ;) A sam deser fajnie orzeźwiający, delikatny i łatwy :)
Składniki:15 sztuk400 g
serka twarogowego naturalnego250 ml
śmietanki czekoladowej 30%3 łyżki
cukru pudru2,5 łyżki
syropu miętowegogarść świeżej
mięty3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
wody15
biszkoptówDekoracja:gorzka /
mleczna czekolada lubwiórki
wafloweWykonanie:
Biszkopty wkładamy do zagłębień foremki do muffinek. Najlepiej będzie, jak uda nam się kupić
biszkopty wielkości dna foremki, wtedy nie trzeba będzie ich przycinać albo kruszyć.Do małej miseczki wlewamy
wodę i posypujemy ją
żelatyną. Odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie
żelatyna napęcznieje.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
żelatynę (w garnku podgrzewamy
wodę, do środka wstawiamy miseczkę z
żelatyną i mieszamy, dopóki się nie rozpuści). Następnie do miseczki z
żelatyną dodajemy trochę
naturalnego serka i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam gładki płyn.
Miętę drobno siekamy.
Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszając dodajemy rozpuszczoną
żelatynę, pozostały
serek,
syrop miętowy,
miętę,
cukier i mieszamy.Masę
serową przekładamy do zagłębień w formie. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ok. 1-1,5 godziny.Gdy mini serniczki stężeją, wyjmujemy je z formy i przyozdabiamy posiekaną
czekoladą lub wiórkami waflowymi.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ