Wykonanie
Cudownie delikatne
lody. Przygotowywane w domu, bez konserwantów. Smakują niebiańsko, są odpowiednio słodkie i dzięki
mięcie orzeźwiające. Białe michałki dodają im odrobiny charakteru i kontrastują z gładką strukturą
lodów. Coś w sam raz dla łasuchów.300 ml
śmietanki 30 %3 łyżki
cukru pudru8 białych michałkówkilka łyżek
syropu miętowego-
Śmietankę ubijamy na w miarę sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.- Michałki kroimy na średniej wielkości kostkę.- Ubitą
śmietanę mieszamy z michałkami, a następnie wlewamy
syrop miętowy i delikatnie mieszamy, ale nie na jednolitą masę. Fajnie wyglądają, kiedy widać mieszające się kolory.- Masę wykładamy do naczyń i mrozimy pod przykryciem przez kilka godzin.Jeżeli
lody zostawimy w zamrażarce na dłużej niż kilka godzin, to warto je wyciągnąć 15 minut przed podaniem. Będą o niebo delikatniejsze. Nie jest to konieczne kiedy mrozimy je w pojemnikach do
lodów na patyku.Smacznego:)