ßßß Cookit - przepis na Mint iced coffee

Mint iced coffee

nazwa

Wykonanie

No i jak tu bez mięty żyć? Nie da się, no po prostu nie sposób. U mnie znajdziecie ją w daniach głównych, zupach, deserach, a przede wszystkim w kawie. Miętę suszę, gotuję, parzę, ale zawsze w magicznej szafce stoi wielka butelka syropu miętowego. Ten właśnie syrop zamienia zwykłą kawę mrożoną w cudo, cudeńko.
Well,how can you live without a mint ? You can not, well,just no way . With me you will find it in main dishes,soups,desserts,and especially in coffee. I drought mint,cook, brew it,but always in a magical cabinet is a great bottle of peppermint syrup . This is the syrup which turns a simple iced coffee in marvelous drink.
podwójne espresso
3 gałki lodów śmietankowych
kilka kostek lodu
50 ml syropu miętowego
- Zaparzone espresso odstawiamy do wystygnięcia. Ja dodaję do niego kilka kostek lodu i chowam na 20 minut do zamrażarki.
- Do ulubionej szklanki lub kubka, wkładamy gałki lodów śmietankowych, zalewamy je zimnym espresso, a następnie syropem miętowym.
- Dla odważnych na wierzchu może pojawić się ubita śmietanka.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2014/06/mint-iced-coffee.html