Wykonanie
Only for lovers of chocolate - Światowy Dzień
CzekoladySkładniki:1,5 tabliczki
czekolady gorzkiej - ważne, aby to była
czekolada dobrej jakości1 tabliczka
białej czekolady2 łyżki czubate
serka mascarpone200 ml
śmietanki2-3 łyżki
cukru pudru (zależy od tego, jak bardzo chcemy
mieć słodki deser)Przepis:
Czekoladę czarną rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). Pędzelkiem wypełniamy wnętrze silikonowych foremek, tak aby cała forma była pokryta
czekoladą. Pozostawiamy do stężenia przez 15 minut w chłodnym miejscu.
Czekoladę białą rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). W garnuszku ubijamy
śmietankę mikserem, dodajemy
cukier puder, rozpuszczoną
białą czekoladę i
mascarpone. Wypełniamy wszystkie foremki otrzymaną masą z
białej czekolady.Po zastygnięciu (ja zostawiłam na 3 godziny) nadzienia delikatnie zdejmujemy foremki, aby nie naruszyć struktury babeczki.Ozdabiamy wg własnego uznania
owocami, posypkami... Można do białej masy czekoladowej dodać do środka np. wisienkę moczoną wcześniej w
alkoholu, drobno rozdrobnione drobno
migdały, uprażony
kokos lub tak, jak ja - dodać
owoc granatu.