Wykonanie
Chałwowe tiramisu,
chałwowe babeczki, to zawsze dobre połączenie z filiżanką gorzkiego
espresso. Najlepsze rozwiązanie, to podanie na stół babeczek bez żadnej ozdoby, osobno warto położyć różne dodatki, aby każdy miał szansę wybrać swoje ulubione smaki i zjeść wyjątkową niepowtarzalną babeczkę własnego autorstwa :)Składniki:1,5 tabliczki
czekolady gorzkiej czarnej - ważne, aby to była
czekolada dobrej jakości
chałwa waniliowa - 1 baton ( ja
daję połowę opakowania
chałwy greckiej kupionej w Lidlu)2 łyżki czubate
serka mascarpone200 ml
śmietanki2 łyżki
cukru pudru ( zależy od tego, jak bardzo chcemy
mieć słodki deser)Przepis:
Czekoladę rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). Pędzelkiem wypełniamy wnętrze silikonowych foremek, tak aby cała forma była pokryta
czekoladą. Pozostawiamy do stężenia przez 15 minut w chłodnym miejscu. Po przyschnięciu ponownie nakładamy drugą warstwę
czekoladyPo zastygnięciu (ja zostawiłam na 1 godzinę) delikatnie zdejmujemy foremki, aby nie naruszyć struktury babeczki.Przyrządzamy krem: ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem, po ubiciu
śmietany dodajemy
serek mascarpone i dokładnie mieszamy,Przyrządzamy krem cd:
chałwę rozdrabniamy mikserem na miazgę, dodajemy ubitą masę
śmietanową i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencjiNadziewamy babeczki masą
chałwową, można dodać do środka babeczki
żurawinę lub
wiśnie nasączonę
alkoholem. Ozdabiamy wg własnego uznania
owocami, posypkami lub musem
malinowym...Smacznego :)