Wykonanie
            
Sezon 
truskawkowy niestety powoli zbliża się ku końcowi... 
Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże 
truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to 
truskawkowy sernik na zimno. Prosty i łatwy, nie za słodki, przygotowany na spodzie z 
biszkoptów.


Składniki na tortownicę 26 cmCzas przygotowania: 4 godzinyMasa serowa:500 g 
sera twarogowego zmielonego200 g 
jogurtu greckiego200 ml 
śmietany kremówki 30 lub 36%1,5 łyżki 
żelatyny4 kopiaste łyżki 
cukru pudruMasa truskawkowa:3 łyżki 
cukru pudru2 kopiaste łyżki 
żelatyny600 g 
truskawki kaszubskiejDodatkowo:1 opakowanie 
truskawkowej galaretki na 0,5 litra 
wody120 g 
biszkoptów, u mnie zwykle i 
czekoladowepokrojone 
truskawki kaszubskie na wierzch sernika


Wykonanie:Sernik, 
jogurt i 
śmietanka powinny być zimne, wtedy sernik szybciej się zetnie.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 
cukier puder. Następnie delikatnie mieszamy ją 
serem i 
jogurtem.
Truskawki miksujemy razem z 
cukrem. 
Żelatynę przeznaczoną do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej 
wody. Gdy 
żelatynę się rozpuści, a następnie lekko przestygnie wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas miksując. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia.
Żelatynę przeznaczoną do masy serowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej 
wody, studzimy i gdy 
żelatyna jest jeszcze lekko ciepła wlewamy do masy serowej miksując przez chwilę, aby nam się dobrze rozprowadziła.Tortownicę wykładamy folią spożywcza, na dno układamy 
biszkopty. Na środek tortownicy wlewamy 3 łyżki masy serowej, następnie 3 łyżki masy truskawkowej i znowu masę 
serową, etc. Na koniec wykałaczką mieszamy lekko obie masy. Tortownicę wkładamy do lodówki do stężenia.Gdy sernik będzie już sztywny przygotowujemy 
galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Na serniku układamy pokrojone 
truskawki i zalewamy je tężejąca 
galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

