ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno, na serku homogenizowanym, z musem z truskawek

Sernik na zimno, na serku homogenizowanym, z musem z truskawek

nazwa

Wykonanie

Najlepszy jaki jadłam! Robi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika ze stołu. Plusem jest też to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne i do tego jest na serku homogenizowanym. Dzięki połączeniu śmietany kremówki i serka, jest delikatny w smaku i gładki w konsystencji. Polecam! Zamiast musu możecie wylać samą galaretkę, będzie równie smaczny. U nas w wersji "szklankowej".
Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm):
- 800 g serka homogenizowanego (typu Danio)
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 0,5 truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- biszkopty na spód
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder (2 łyżki) i zmiksować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Porządnie wymieszać. Dodać 2 łyżki serka homogenizowanego. Stopniowo dodawać serek homogenizowany (jeśli będzie za mało słodki dodać cukier puder), żelatynę i ekstrakt z wanilii. Zmiksować na jednolitą masę.
Spód tortownicy (szczelnej*) wyłożyć biszkoptami. Wylać masę serowo-śmietanową. Wsadzić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 0,5 litrze wody. Przestudzić.
Truskawki zmiksować blenderem i połączyć z wystudzoną galaretką. Wylać na lekko stężałą masę serową.
Wsadzić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/06/i-cake-sernik-na-zimno-na-serku.html