Wykonanie
Koncepcja tego sernika początkowo była inna. Chciałam zrobić klasyczny sernik dwuwarstwowy, biało-czerwony. Pomyślałam jednak, że można przygotować go ciekawiej, mieszając delikatnie dwie warstwy tworząc mozaikę z
sera i zmiksowanych
truskawek. Efekt końcowy jest ciekawy, a sernik pyszny - nie za słodki, delikatny i idealny na letnie upały. Polecam :)
Składniki:Masa serowa:700 g
sera twarogowego na sernik200 ml
śmietany 30%4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 1/2 łyżki
żelatynyMasa truskawkowa:500 g
truskawek2-3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatynyDodatkowo:100 g
biszkoptów1
galaretka truskawkowa250 g
truskawekŚmietanę połączyć z
serem. Dodać
cukier i ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników.
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować na pulpę z
cukrem.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody, przestudzić i letnią wlać do truskawkowej masy. Zmiksować. Odstawić do lekkiego stężenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć
biszkoptami.
Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody. Przestudzić.
Ser zmiksować i cienką strużką wlewać
żelatynę. Na środek tortownicy, na
biszkopty wlewać po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie, tak jak w przypadku ciasta "zebra". Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić na cieście esy, dotykając prawie dna tortownicy. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć
truskawki.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą
galaretkę wylać na
truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Smacznego!Rady: Jeśli
truskawki są słodkie można dodać do nich mniej
cukru.Sernik można też zrobić bez
spodu, na upieczonym
biszkopcie lub zrobić spód z pokruszonych
ciastek i stopionego
masła.