Wykonanie
Jak szaleć, to szaleć! Nie odpuszczę dyni tak łatwo ;) W weekendy staram się celebrować wspólne śniadania. Zależy mi na zrobieniu czegoś innego niż kanapki. Żałuję, że w tygodniu nie mam na to czasu… Pancakes chyba zawsze są dobre na śniadania :) Te nie tylko są pulchniutkie, ale też wzbogacone smakiem dyni i
bananów ;) Czyż nie brzmią kusząco? Polecam polane odrobiną
miodu lub
syropem klonowym! ;) Pyszny początek dnia!
Składniki:170 g
mąki115 g puree
dyniowego1 łyżka
cukru brązowego2
jajka (oddzielnie
żółtko i
jajka)250 ml
mleka 2%2 łyżeczki
sody oczyszczonej½ łyżeczki
cynamonu2 łyżki
oleju roślinnego2-3
bananysólWykonanie:W misce mieszamy składniki suche oraz
przyprawy. W drugiej misce mieszamy razem puree
dyniowe,
żółtka,
mleko i
olej roślinny. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przygotowanej mikstury.
Banana kroimy na plasterki tuż przed smażeniem (aby nie zbrązowiał możemy go skropić
cytryną). Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wkładamy około 2 łyżki ciasta (na jednego placuszka). Na wierzch kładziemy 4-5 krążków
banana. Gdy pancake zbrązowieje od
spodu, przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy. Bon appetit!