Wykonanie
Sezon na
dynię w pełni, na blogach trwają niepisane zawody na najwymyślniejsze dania z dyni, więc i ja dorzucę coś od siebie :). Z użyciem dyni można naprawdę wiele wykombinować, zacznę od sprawy oczywistej: wypieków. Często piekę słodkie
chlebki, to kolejna jego wersja. Lekko wilgotny w środku, dobrze się kroi po ostygnięciu.
Składniki (1 keksówka):- 2 szklanki
mąki (u mnie 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej i 1
mąki krupczatki)- 2 łyżki zarodków pszennych/otrębów owsianych- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika- szczypta
soli- 2
jajka- 2 bardzo dojrzałe
banany + kilka łyżek
cukru brązowego- 1/3 szklanki
oleju rzepakowego- 1 szklanka
dyniowego puree- 2 garści
suszonej żurawinyW jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij
jajka, dodaj
olej, rozgniecione
banany, puree i
cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze
banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj
żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut.