ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo - bananowe

Ciasto marchewkowo - bananowe

nazwa

Wykonanie

Podobne ciasto jest już u mnie na blogu, choć w bardziej wyszukanej, tortowej wersji - passion cake . Dzisiaj typowe ciasto na co dzień. Niesamowicie proste w przygotowaniu ciasto marchewkowo - bananowe . Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera, wszystkie składniki wystarczy umieścić w jednej misce i wymieszać. Zdrowe, zawierające dużą ilość marchewki i bananów wilgotne ciasto, z kawałkami orzechów w środku jest dość ciężkie, ale smaczne i zjada się je naprawdę lekko. Długo utrzymuje swą świeżość.
185 g (1 1/4 szklanki) mąki
75 g (1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
220 g (1 szklanka) miałkiego brązowego cukru
90 g (3/4 szklanki) orzechów włoskich
3 jajka, lekko roztrzepane
480 g marchewki (2 szklanki) drobno startej
2 duże 460 g(ja dałam 5 małych) bardzo dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
250 ml oleju roślinnego
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy dno tortownicy o wymiarach 23 cm, papierem do pieczenia.
Przesianą mąkę, sodę, przyprawę do pierników i cukier umieszczamy w dużej misce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przelewamy ciasto do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce.
Przepis z "Everyday Cakes and Cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/11/ciasto-marchewkowo-bananowe.html