Dziś przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe. Ciasto jest przepyszne, aromatyczne, wilgotne, pachnące cynamonem. Dla osób nie lubiących marchewki- nie jest wyczuwalna, więc śmiało możecie jeść ten deser. Dla osób nie jedzących nigdy tego ciasta- w smaku przypomina piernik :)Składniki:2 szklanki mąki4 jajka1 szklanka oleju1,5 szklanki cukru2 szklanki marchewki startej na tarce ( 3-4 sztuki )2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonuszczypta soli2 garście orzechów włoskich ( posiekanych)Jajka utrzeć z cukrem. Porcjami dodać mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. Utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie porcjami dodać olej. Do powstałej masy wmieszać startą marchewkę i orzechy włoskie. Piec 40-45 minut w 180 stopni C ( do tzw. suchego patyka- po włożeniu patyka do placka nie może osiąść na nim surowe ciasto).Przepis bierze udział w akcji:Smacznego!Aga