Wykonanie
Mam nadzieję, że – skoro interesujecie się trochę kulinariami – macie za sobą okres dziecięcej awersji do szpinaku? Zapomnijcie o zielonej papce, którą serwowano nam w przedszkolu!
Szpinak w kuchni to przede wszystkim świeże,
młode liście! A co można z nimi zrobić? Oj wiele :) Czasami okazuje się, że aby poczuć w ustach istną eksplozję smaków wcale nie trzeba brać się za przygotowanie skomplikowanego dania. Tak jak w tym przypadku – trzy główne proste składniki a smakuje jak przystawka z najlepszej restauracji A jak ładnie wygląda! :) Nie ma co zwlekać, musicie spróbować!
Składniki:1 ciemna
bagietka długości około 30 cmok. 50 g
szpinaku50 g
sera pleśniowego Lazur2 ząbki
czosnkułyżka
masłaoliwapieprzsólWykonanie:
Bagietkę kroimy na 1,5 cm plastry i spryskujemy niewielką ilością
oliwy. Wstawiamy na około 5 -7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Na patelnię z roztopionym
masłem wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę do smażymy, po czym dodajemy
szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość, a
woda odparuje ostawiamy z ognia. Do ciepłego
szpinaku dodajemy pokruszony
ser i delikatnie mieszamy, tak aby oblepił
szpinak. Na koniec przyprawiamy
pieprzem. Możemy również delikatnie posolić, ale spróbujmy najpierw, gdyż
ser jest już sam w sobie słony. Tak przygotowany
szpinak nakładamy na kromki
pieczywa i ciepłe podajemy.Voila! :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)