Wykonanie
Wołowina i
grzyby bardzo się lubią. Tym bardziej, że te
grzyby to
kurki. Te delikatne i aromatyczne
grzybki potrzebowały dobrego jakościowo kompana na talerzu.Składniki:1 plaster dobrej
wołowiny na jedna osobę
kurki - nigdy nie jest ich za dużo
bagietka2 łyżeczki
masłakilka ząbków
czosnkukilka łyżek
oliwysól,
pieprzWykonaniePlastry
wołowiny lekko rozbić nasadą dłoni. Do
oliwy dodać
czosnek pokrojony w grube plastry, doprawić. W taką marynatę wkładamy
mięso, pilnując aby każda cześć
mięsa była nią dobrze pokryta. Odstawić do lodówki na kilka godzin.Oczyszczone i suche
kurki usmażyć na patelni (można do tego użyć
masła lub
oliwy). Na drugiej patelni usmażyć steaki. Trzeba pamiętać, żeby patelnia była mocno rozgrzana a a z
mięsa pozbyliśmy się plasterków
czosnku.W piekarniku podpiec kawałki
bagietki uprzednio posmarowanej
masłem z rozgniecionym
czosnkiem.
Smacznego!