Przekąska idealna na kończący się już karnawał, ale nie tylko. Jest szybka, prosta i efektowna. Można podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem ostrego sosu chilli lub bez. We wszystkich wersjach kromalki znikają w błyskawicznym tempie!Składniki (na około 16 sztuk):-bagietka-2 łyżki nasion słonecznika-2 czubate szklanki liści szpinaku-3-4 ząbki czosnku-4 łyżki oliwy-sól, pieprz do smaku-16 krewetek białych gotowanych (można wcześnie usunąć ogonki)-opcjonalnie kilka kropli ostrego sosu chilliZiarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Połączyć razem słonecznik, szpinak, 2 łyżki oliwy, czosnek i przyprawy. Zblendować. Bagietkę pokroić na 16 kawałków. Podpiec w piekarniku. Krewetki podsmażyć chwilę na gorącej oliwie. Podpieczone kromki bagietki smarujemy szpinakowym pesto (u mnie dość grubo, bo uwielbiam szpinak) i na każdej układamy krewetkę.Smacznego!