Wykonanie
Bardzo smaczny
chleb z mieszanki mąk i z dodatkiem ziarna, na zakwasie pszennym. Nie ma w nim ani grama
drożdży, co mi osobiście bardzo odpowiada, ale przez to niestety potrzebuje więcej czasu na wyrastanie. Jeśli będziecie chcieli, możecie
drożdże dodać i skrócić czas oczekiwania.Przepis znalazłam u niezastąpionej Pani Doroty z Moich Wypieków i z lekkimi modyfikacjami przekazuję Wam :)Polecam :)Składniki na 1 duży bochen lub 2 mniejsze:1 i 1/3 szklanki aktywnego zakwasu pszennego (można zastąpić żytnim)1 i 1/3 szklanki letniej
wody4 łyżeczki
oliwy z oliwek2 łyżki
cukru2 i 1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej2 – 2 i 1/2 szklanki
mąki orkiszowej (zależy od lepkości ciasta
chlebowego)1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej razowej2/3 szklanki ziaren (u mnie
sezam i
słonecznik)1 łyżeczka
drożdży (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób (najlepiej mikserem z hakiem) do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli będzie się zbytnio lepić, możesz dosypać
mąki orkiszowej.Po wyrobieniu ciasto nakryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na całą noc. Jeśli dodacie
drożdży wystarczy kilka godzin.Gdy ciasto podrośnie, wyłóż je na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Złóż w bochenek lub przełóż do nasmarowanej
masłem i obsypanej
otrębami podłużnej blachy. Przykryj i odłóż do ponownego wyrastania na ok. 2 godziny.
Chleb przed pieczeniem posmaruj
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka i posyp ziarnami.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez ok. pół godziny.W trakcie pieczenia warto kilkakrotnie spryskać
chleb wodą.Smacznego :)