ßßß Cookit - przepis na Wieloziarnisty chleb na zakwasie

Wieloziarnisty chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Smaczny chlebek i bardzo prosty do wykonania. Dokonałam małych zmian w recepturze co do ilości użytych drożdży - sam zakwas świetnie sobie radzi (choć dłużej trzeba poczekać na wyrośnięcie). Chleb jest miękki i z niedużą, lecz wyczuwalną ilością ziaren. Piekłam go dwukrotnie - raz z ilością drożdży podaną w oryginalnym przepisie (na zdjęciu), drugi raz ze zmniejszoną. Chleb miał zdecydowanie ładniejszy miąższ i mniej pachniał drożdżami. Przepis pochodzi ze strony King Arthur Flour. Polecam do wypróbowania :-)
Składniki na 1 bochenek:
2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
2/3 szklanki letniej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
1¼ - 1½ szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki nasion (sezam, siemię lniane, słonecznik)
1/2 łyżeczki drożdży
Wszystkie składniki połączyć, zmiksować lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez 1 godzinę.
Przygotować formę do chleba o wymiarach 11 x 22 cm (wysmarować masłem i wysypać otrębami), można też piec bez formy (ja tak zrobiłam). Po wyrośnieciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować. Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na chleb umieścić w maszynie do pieczenia wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' (1,5 h). Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wieloziarnisty-chleb-na-zakwasie