Wykonanie
Smaczny chlebek i bardzo prosty do wykonania. Dokonałam małych zmian w recepturze co do ilości użytych
drożdży - sam zakwas świetnie sobie radzi (choć dłużej trzeba poczekać na wyrośnięcie).
Chleb jest miękki i z niedużą, lecz wyczuwalną ilością ziaren. Piekłam go dwukrotnie - raz z ilością
drożdży podaną w oryginalnym przepisie (na zdjęciu), drugi raz ze zmniejszoną.
Chleb miał zdecydowanie ładniejszy miąższ i mniej pachniał
drożdżami. Przepis pochodzi ze strony King Arthur
Flour. Polecam do wypróbowania :-)Składniki na 1 bochenek:2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego2/3 szklanki letniej
wody2 łyżeczki
oliwy z oliwek1 łyżka
cukru1 i 1/4 łyżeczki
soli1¼ - 1½ szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej razowej1/3 szklanki nasion (
sezam,
siemię lniane,
słonecznik)1/2 łyżeczki
drożdżyWszystkie składniki połączyć, zmiksować lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez 1 godzinę.Przygotować formę do
chleba o wymiarach 11 x 22 cm (wysmarować
masłem i wysypać
otrębami), można też piec bez formy (ja tak zrobiłam). Po wyrośnieciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować. Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Przed pieczeniem można posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na
chleb umieścić w maszynie do pieczenia wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' (1,5 h). Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)