Wykonanie
Ten chlebek pojawił się już u mnie wcześniej, ale w wersji zmodyfikowanej. Wczoraj piekłam go po raz kolejny, ale już dokładnie wedle oryginalnego przepisu z King Arthur’s
Flour i muszę przyznać, że taki smakuje mi jeszcze bardziej. Jest tak smaczny, że musiałam się z
Wami podzielić przepisem :)
Chleb jest prosty w wykonaniu, mięciutki, z chrupiącą skórką. Dodatek
mąki pełnoziarnistej oraz ziaren sprawia nadaje mu przyjemnego posmaku. Naszej wybrednej Zuzance, która
chleba z
kminkiem nie chciała nawet ugryźć smakuje bardzo.Polecam :)Składniki na jeden bochenek:2/3 szklanki zakwasu żytniego (aktywnego)2/3 szklanki letniej
wody1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki pszennej razowej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki nasion (u mnie
siemię lniane,
sezam i
pestki słonecznika)2 łyżeczki
oliwy z oliwek (zwykłej, nie ekstra virgin)1 łyżka
cukru1 i 1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instantWykonanie:Wszystkie składniki umieść w misie i wyrób (ręcznie lub mikserem z hakiem) na gładkie ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsyp
mąką pszenną lub dolej trochę
wody, by ciasto nie było zbyt suche.Uformuj z ciasta kulę, włóż do misy i odłóż pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).Wyrośnięte ciasto, wyrabiaj przez chwilę na blacie oprószonym
mąką, po czym uformuj bochenek lub włóż do niedużej keksówki (o wymiarach około 11x22cm) wysmarowanej
masłem i obsypanej
otrębami. Odłóż do ponownego wyrośnięcia. Możesz też ułożyć
chleb w koszyczku do wyrastania, a później piec na blasze lub kamieniu do
chleba.Wyrośnięty chlebek piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż się zarumieni, a postukany od
spodu będzie brzmiał głucho*. Wystudź na kratce.Smacznego :)* W czasie pieczenia można bochenek spryskać kilkakrotnie
wodą.