ßßß Cookit - przepis na Bagietka pszenna

Bagietka pszenna

nazwa

Wykonanie

Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze- taka powinna być bagietka idealna. Przepis znalazłam na Kotlet.tv, odrobinkę zmieniłam i upiekłam moje pierwsze bagietki. Ale z całą pewnością nie ostatnie, bo bagietki wprost uwielbiam, zresztą nie tylko ja, a cała koperkowa rodzina :-) Niby mieszkam 400m od dobrej piekarni z genialnym chlebem, przyzwoitymi bułkami, ale mistrzami bagietek to oni nie są… Dlatego zainwestowałam w odpowiednią formę i zajęłam się domowym wyrobem :-) Jeszcze muszę popracować nad wyglądem, ale to przyjdzie z czasem, a zresztą jak na pierwszy raz Bagietka pszenna wygląda całkiem przyzwoicie, a smakuje... mmmmm :-)
Składniki:
400g mąki pszennej
8g drożdży instant
250ml gorącej wody
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
Oliwa
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, którą zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Mieszamy łyżką, dosypujemy drożdże, cukier i sól i rękoma wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powinno przestać lepić się do rąk dosłownie po kilku minutach wyrabiania. Z ciasta formujemy kulę, którą smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt długiego i dość wąskiego prostokąta z którego formujemy bagietkę składając „na trzy” do środka. Dokładnie zlepiamy i kładziemy zlepieniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej formie do bagietek. Przykrywamy, żeby ciasto nie wyschło. Po 30 minutach nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut, aż bagietki ładnie się zarumienią.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/bagietka-pszenna.html