ßßß Cookit - przepis na domowy chleb pszenny bez zakwasu

domowy chleb pszenny bez zakwasu

nazwa

Wykonanie

0,5 kg mąki pszennej
opakowanie drożdży instant (7g)
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
szczypta cukru
2 łyżeczki soli
sezam do posypania w misce wymieszać suche składniki, dodać oliwę i wodę, wyrobić,
przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę,
ponownie wyrobić, uformować bochenek ( w razie potrzeby dosypać mąkę),
przełożyć do blachy wysmarowanej oliwą, zrobić nacięcie przez środek, odstawić do wyrośnięcia,
posmarować oliwą, posypać sezamem,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 220 stopni, piec jeszcze 35-40 minut,
chleb pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze z 20 minut.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/09/domowy-chleb-pszenny-bez-zakwasu.html