Wykonanie
Pyszne! Idealne do
piwa lub innego dowolnego trunku. Mega chrupiące i kruche. Paluszki
chlebowe, których przyjemność jedzenia nie ma końca...bo są aż 40 centymetrowe. Do paluszków możecie dodać ulubione dodatki:
zioła,
chili, gruboziarnistą
sól,
boczek,
ser...możliwości jest wiele, a każda dobra. Choć są pracochłonne i wymagają sporej cierpliwości warto je upiec, choćby dlatego, że smakują wyśmienicie, bo...domowo.
Składniki (na około 30 sztuk):320 g
mąki pszennej4 g
drożdży instant140 ml
wody30 ml
oleju1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruDodatki:1 łyżka
wody5 łyżek
sezamu5 łyżek
siemienia lnianegoDrożdże zalać ciepłą
wodą i dodać
cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
olej i podrośnięte
drożdże. Wszystko wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie, na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na bardzo cienki prostokąty o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować
wodą. Posypać obficie
sezamem i siemieniem. Docisnąć ziarna do ciasta. Ciasto pokroić na długie cienkie (1 cm) paski. Boki zawinąć w ślimaczki, a całość skręcić w spiralę, okręcając obydwa końce w przeciwnym kierunku. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Pilnować czasu, aby się nie przypaliły. Smacznego!