Wykonanie
Kolejny przepis na domowy
chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami.Składniki:-10 dkg
drożdży-3 łyżeczki
cukru-600 ml ciepłej
wody-3 łyżeczki
soli-5 szklanek
mąki pszennej 650-2,5 szklanki
mąki żytniej-3-4 łyżki
oleju-głęboki talerz mieszanki ziaren dyni,
słonecznika,
sezamu,
siemienia lnianego, itp
Drożdże rozcieramy z
cukrem.Dodajemy 200 ml
wody i szklankę
mąki pszennej.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do większej miski wlewamy pozostałą
wodę, dodajemy
sól, pozostałą
mąkę,wstępnie wyrabiamy, dodajemy
olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna i wyrabiamy ciasto
chlebowe.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na 2 porcje i formujemy bochenki.Przekładamy je do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia.Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy
ostrym nożem.Piekarnika nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy
chleb i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.Pieczemy 50 minut.Na 15 minut przed końcem pieczenia
chleby smarujemy krochmalem.Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Smacznego!