ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni

Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami.
Składniki:
-10 dkg drożdży
-3 łyżeczki cukru
-600 ml ciepłej wody
-3 łyżeczki soli
-5 szklanek mąki pszennej 650
-2,5 szklanki mąki żytniej
-3-4 łyżki oleju
-głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,
sezamu, siemienia lnianego, itp
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, pozostałą mąkę,
wstępnie wyrabiamy, dodajemy olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna i wyrabiamy ciasto chlebowe.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na 2 porcje i formujemy bochenki.
Przekładamy je do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.
Piekarnika nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy chleb i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.
Pieczemy 50 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia chleby smarujemy krochmalem.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/08/chleb-wieloziarnisty-pszenno-zytni.html